Rozmaitość kulinarna w Polsce
Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.
Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)
Definicja Fast Food
Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food
Dobra knajpa, jak poznać
Dobra restauracja cechuje się tym, że w porze obiadowej zazwyczaj nie ma miejsc, jeżeli jest inaczej to coś tu nie gra. Na pierwszy rzut oka każda restauracja wygląda w porządku, ale to o jedzenie chodzi, a nie o wystrój.
Można szukać opinii na temat konkretnych lokali w internecie, jednak bywa, że i one są zakłamane. Polecający znajomi to dobre źródło informacji o danej knajpie, ale nie zawsze mamy ich aż tyli, aby byli w każdym lokalu w mieście. Czasami trzeba zaryzykować i sprawdzić to na własnej skórze.