Nie tylko białka, ale i witaminy

iększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów. Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów

Nie tylko białka, ale i witaminy Minerały w treningu są tak samo ważne jak białka i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Dieta proteinowa

Dieta proteinowa ? dieta odchudzająca, której główną zasadą jest jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów.

Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) autorstwa byłego1 lekarza Pierre'a Dukana. Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta ta jest krytykowana przez wielu dietetyków jako wyjątkowo szkodliwa m.in. dla nerek i wątroby2; kwestionowane są też kompetencje samego Dukana3.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_proteinowa


Witaminy i minerały w diecie sportowej

Minerały i witaminy regulują pracę naszego organizmu i zachodzące w nim procesy. W tym również procesy odpowiedzialne za powstawanie i rozbudowanie tkanki mięśniowej, czy też spalanie tkanki tłuszczowej.

Dlatego odpowiedni poziom witamin i ich dobre źródła w diecie są tak istotne w życiu sportowca- i tego zawodowego i tego hobbystycznego. Ich niedobór może powodować rozregulowanie całego systemu odpornościowego, trawiennego i nerwowego. Potrafi to być nie tylko niebezpieczne dla wyników treningu, ale i stanowić poważne zagrożenie dla dobrego stanu zdrowia. Dlatego warto badać ich poziom regularnie.


Witamina K w organizmie

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.



© 2019 http://rbgroup.com.pl/