Dieta a ryzyko zachorowania na Alzheimera
Lekarze nie są zgodni co do przyczyn występowania choroby Alzheimera, jednak są pewne badania, które wskazują na czynniki zmniejszające szansę na zachorowanie. Do wskazywanych czynników zalicza się wykazana w badaniach dieta śródziemnomorska, niesteroidowe środki przeciwzapalne, ale również kontakty społeczne, zaangażowanie intelektualne i gra na instrumentach.
Za czynniki zwiększające ryzyko choroby podaje się na przykład ekspozycja na rozpuszczalniki, podaż metali np. glinu, cukrzyca i czynne i bierne palenie tytoniu (papierosy). Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych badań nie sa jednoznaczne, a lekarze nie są pewni co konkretnie wywołuje tą chorobę.
Zaburzenia mózgu w chorobie Alzheimera. Cytat z Wikipedii
Choroba Alzheimera charakteryzuje się utratą neuronów i synaps kory mózgu i pewnych regionów podkorowych. Skutkuje to zanikiem w zajętych obszarach z degeneracją w płatach skroniowych i ciemieniowych, jak też w części płatów czołowych i zakrętach obręczy37. Badania z użyciem MRI i PET udokumentowały redukcję rozmiarów specyficznych obszarów mózgu chorych na AD, gdy przechodzili oni z etapu łagodnych zaburzeń poznawczych do choroby Alzheimera, w porównaniu ze zdrowymi ludźmi w podeszłym wieku
Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Alzheimera
Jak diagnozuje się chorobę Alzheimera?
Alzheimer to choroba ciężka do zdiagnozowania i jej przebieg różni się od pacjenta do pacjenta. Najważniejszym punktem diagnozy jest analiza historii choroby oraz wywiad rodzinny i środowiskowy. Już na takiej podstawie można postawić w większości przypadków trafną diagnozę.
Dodatkowo wykonuje się badania neuropsychologiczne gdzie pacjent ma za zadanie skopiować obrazek, odejmować liczby seryjnie lub zapamiętać słowa i zdania. Jako bardziej bezpośrednią metodę diagnostyczną uważa się skan PET mózgu osoby z podejrzeniem choroby Alzheimera, Wyniki tego skanu połączone z pozostałymi metodami prowadza do poprawnej diagnozy.