Zdrowa skóra i włosy

Dodane: 18-01-2017 10:31
Zdrowa skóra i włosy naturalne kosmetyki orientalne

Zastosowanie kosmetyków naturalnych

Najważniejszą zaletą kosmetyków naturalnych jest fakt, że zostały one wyprodukowane z naturalnych składników. Dlatego mogą być stosowane przez osoby w każdym wieku, nawet te, które posiadają bardzo wrażliwą skórę i muszą dbać o jej stałe odżywanie i nawilżanie.

Wobec tego kosmetyki naturalne powinny być stosowane zgodnie ze swoim przeznaczeniem, a czasami trzeba będzie przygotowywać z nich odpowiednie preparaty, które będą nakładane na skórę twarzy i całego ciała. Zdarza się także, że kosmetyki naturalne muszą być specjalnie przechowywane, na przykład w bardziej chłodnych czy zaciemnionych miejscach, ponieważ są one bardziej podatne na złe warunki przechowywania. Mogą wówczas stracić swoje dobre właściwości. Jednak dobrze przechowywane kosmetyki naturalne mogą być używane przez długi czas.


Zastosowanie olejków różanych

Olejki różane mogą być stosowane do pielęgnacji skóry całego ciała. Ich podstawowym walorem jest fakt, że posiadają bardzo piękny zapach i specyficzny kolor. Dzięki temu są one lubiane przez wszystkie te osoby, które cenią sobie wymiar estetyczny i doznaniowy obecny podczas pielęgnacji skóry. Dlatego wydaje się, że można olejkami różanymi zainteresować już dzieci, a zwłaszcza młodzież.

Osoby młode bardzo lubią pielęgnować swoją skórę, a jednocześnie chciałyby, aby ich czas spędzany w łazience był bardzo miły i niezapomniany. W przeciwnym razie wiele młodych osób będzie unikało dłuższego przebywania w łazience. Poza tym olejki różane mogą przydawać się wszystkim osobom starszym, które posiadają w jakiś sposób zniszczoną skórę, wymagającą specjalnej pielęgnacji i odżywienia oraz regeneracji.


Z Wikipedii o olejku monoi-tiare

Olej monoi-tiare - olej przygotowywany z kwiatów bądź pąków gardenii tahitańskiej (Gardenia taitensis) macerowanych w oleju kokosowym. W temperaturze poniżej 22 °C olej zastyga, ma białawy kolor i przyjemny zapach. Zawiera duże ilości kwasu laurynowego, kwasu mirystynowego oraz kwasy: palmitynowy, olejowy i kaprylowy.

W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej. Nadaje skórze miękkość, jedwabistość, chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed utratą wody. Stosowany również w maskach przy suchych, łamliwych włosach, jako dodatek w olejkach do kąpieli. Dodawany do preparatów After-Sun jako ochrona przeciwsłoneczna. Do oleju monoi-tiare dodawany jest również często olejek eteryczny (waniliowy, ylangowy lub z drzewa sandałowego).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_monoi-tiare



© 2019 http://rbgroup.com.pl/