Rozmaitość kulinarna w Polsce
Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.
Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)
Definicja Fast Food
Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food
Niesanitarne restauracje
Mrożone czy odgrzewane jedzenie rodem z Kitchen Nighrmares to niestety brutalna prawda, również w Polskich lokalach. Właściciele restauracji często umywają ręce, a jakość jedzenia mówi sama za siebie.
Niestety pod względami sanitarnymi też kolorowo nie jest, co można było zobaczyć w programie telewizyjnym, emitowanym w Polsce. Trzymanie nieugotowanego i surowego mięsa razem z gotowym, pleśń, grzyb i brud.
Oczywiście są to przypadki i nie należy przyjmować ich za regułę, ale warto zasięgnąć wiedzy i sprawdzić opinie lokalu zanim do niego pójdziemy.